Doktor Korkusu Olan Çocuklara Nasıl Yaklaşalım?
- Evrim Alkış Demirel
- 14 Şub 2024
- 1 dakikada okunur
Sizlere bir kaç tüto vereceğim:
*Çocuğunuzla doktora giderken doğal davranın
*”Doktor canını acıtmayacak” gibi gerçek dışı sözler vermeyin.
*Doktorun ona yapacaklarını evde önceden prova edin.
*Bütün çocuklar doktorculuk oynamaya bayılır.
*Bekleme süresin kısaltmak için önceden randevu alın.
*Tüm kontrol muayenesi randevularına gidin. Çocuğunuz kontrol muayenesi sırasında sadece muayene edileceği, ağrı ve hastalıktan dolayı doktora gidiyor olmadığı için, doktor ziyareti daha iyi geçer ve iyi bir deneyim olarak belleğine yerleşir.
*Muayene sırasında çocuğunuzu teselli etmeyin, bu sadece gereksiz uzamalara neden olur. Muayene sonrası teselli çok daha önemlidir.
*Çocuğunuz doktora bilgi verebilecek yaştaysa, kendisi ile ilgili soruları cevaplamasına izin verin. Böylece çocuğunuz ile doktor arasında bir diyalog gelişir ve bu da çocuğunuzda güven oluşmasını, korkularını yenmesini sağlar.
*Çocuğunuz kendi başına soyunabiliyorsa, sadece gerçekten gerektiğinde yardım edin. Böylece doktor çocuğunuzun gelişim durumunu gözlemleyebilir.
*Çocuğunuza uslu davranması durumunda ödül sözü vermeyin
*Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağını muayenehaneye götürmesine ve muayene sırasında yanında tutmasına izin verin.
*Muayene sırasında kendini en rahat hissettiği konumu arayıp bulması için onu cesaretlendirin. Bu genellikle anne kucağında oturmak olacaktır. Siz de onunla beraber muayene yatağına oturabilirsiniz. Özellikle süt çocukları ve küçük çocuklar muayene sırasında annelerinin kollarında olurlarsa daha az korkarlar.
*Çocuğunuzu bir anda çırılçıplak soymayın, külotunun üstünde kalmasına izin verin. Çocuk soyunmak istemiyorsa, o sırada incelenecek vücut kısmını açarak ilerleyin.
*Doktorun çocuğunuza hatıra olarak küçük bir hediye vermesine izin verin. Bunun dışında bir doktor ziyareti büyük hediyelerle ya da vaatlerle ödüllendirilmemelidir.
Doktor görüşmeleriniz dilerim yalnızca kontrol amaçlı olsun🙏
Comments